България се придвижва до 10-то място в света от общо

...
 България се придвижва до 10-то място в света от общо
Коментари Харесай

България e 10-та в света по поскъпване на жилищата

 България се придвижва до 10-то място в света от общо 56 пазара по растеж на цените на жилищата през третото тримесечие, демонстрират данни на консултантската компания Knight Frank.
При релативно постоянен годишен растеж на цените на парцелите за интервала и ускорено повишаване за тримесечието страната ни се изкачва с шест места в класацията  по отношение на позициите ѝ през второто тримесечие поради изпадането на някои пазари от ТОП 10 в света и цялостното закъснение на растежа на световния жилищен пазар.

Годишният растеж на цените на жилищата у нас доближава 8,6% през третото тримесечие по отношение на 8,8% през второто, регистрира компанията. За тримесечието цените у нас се усилват с 2,4% по отношение на 1,8% през второто тримесечие.

Лидер по най-бърз растеж на цените на жилищата в света остава Исландия с годишно нарастване от 20,4% за интервала юли-септември и 3,6% за тримесечието. Това съставлява закъснение спрямо интервала април – юни, когато годишното нарастване беше 23,2%. 

 

На второ място остава Хонконг с годишно покачване от 17,5% по отношение на 21,1% през второто тримесечие. Чехия измества Малта и застава на трето място с годишен растеж на цените от 11,5%, а Малта остава на четвърто място с нарастване от 11,5%.

На пето място е Канада, следвана от Турция, Австралия, Латвия и Индия.

Украйна остава най-слабият пазара на жилища в света с годишен спад на цените от 6,7% през третото тримесечие и 3,2% за тримесечието.

На второ място е Саудитска Арабия, която за първи път е включена в класацията, с годишен спад на цените от 5,4%. Трета е Гърция с 0,7%.

Топ 10 на най-слабите пазари на парцели в света се добавя от Бразилия, Сингапур, Япония, Италия, Тайван, Кипър и Финландия.

Глобалният показател на цените на жилищата на Knight Frank се усилва с 5,1% на годишна база през третото тримесечие по отношение на 6,3%. Това е и най-бавният растеж на показателя от началото на 2016 година насам, показва компанията.

На съвсем половината от изследваните пазари се следи закъснение на нарастването на цените. Забавянето е най-видимо на пазарите в топ 15 на класацията – на 13 от тях растежите се успокояват за интервала юли – септември по отношение на април – юни.

Заради забавянето Естония, Унгария и Нова Зеландия изпадат от топ 10 на класацията, като Нова Зеландия се срутва до 27-мо място, тъй като темпът на растеж на цените спада на половина от 10,4% до 5,2%.  
По публикацията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР